kedd, 16 február 2016 12:04

"Műanyagról a hóra - síoktatás magyar módra" Cikk a síelők.hu weboldalán.

 

"Műanyagról a hóra - síoktatás magyar módra Tanulj meg itthon síelni! - így hangzik a Magyar Turizmus Zrt. és a Chernel István Turisztikai Klaszter közös kampányának mottója. Sokan fanyalognak e mondat hallatán, se magas hegyek, se hó, akkor hogyan síeljünk itthon? Erre a kérdésre kerestük a választ a magyarországi havas és műanyag síterepeken.

Kezdd el műanyagon!

Magyarország nem egy tipikus sí nemzet, de a téli sportok szeretete mindig is része volt a kultúránknak és a történelmünknek. Szeretünk nagyot álmodni, a második világháború idején például közel voltunk a téli olimpia megrendezéséhez.

Ezek az álmok ugyan szertefoszlottak, és az utóbbi években az időjárás és a téli csapadékmennyiség sem a síelésnek kedvez, de némi találékonysággal ezeket a problémákat is ki lehet küszöbölni.
A műanyag sípályák megjelenésével lehetővé vált az időjárástól független síelés. Persze ez esetben inkább csak gyakorlásról beszélhetünk, hiszen ezek a pályák nem a profi síelőknek készülnek, rövid és lankás a kialakításuk, ami gyerekeknek és kezdő síelőknek jelenthet ideális lehetőséget az alapok megtanulására. De lássuk, hogyan működik a gyakorlatban!

Győrtől 10 kilométerre található Gyűrújbarát, ahol csodaszép környezetben, a Pap erdő közepén alakították ki a GyőrSí műanyagpályát. 2013 őszén nyitott meg a létesítmény, és azóta folyamatosan nő a népszerűsége. Ottjártunkkor betekintést nyerhettünk egy 5-6 éves ovisokból álló csoport oktatásába.
A műanyag pályán a gyerekek nagyon gyorsan megtanulnak síelni, jó levegőn vannak és fejlődik a mozgáskoordinációjuk.
Egy oktatási turnus 10+1 alkalomból áll, a kicsik az ötödiknél jártak, de már mind kivétel nélkül hibátlanul kerülgették a kihelyezett bójákat. Lehetőséget kaptunk mi is a kipróbálásra, amihez egy teljesen hagyományos sífelszerelésre volt csak szükség.

A bemelegítés után sorra siklottunk le a hosszúkás, műanyag tüskékből álló pályán, amely egy speciális felületkezelésnek köszönhetően válik síkossá. A csúszás érzése egészen hasonlít a valódi havon siklásra, azzal a különbséggel, hogy kevésbé gyorsulunk be, és könnyebben meg tudunk állni - ami a kezdők félelmének leküzdésében nagy segítséget jelent.

A pálya oldalán kifeszített köteles felvonó segítségével juthatunk fel a felső, meredekebb részre, ahonnan már egész izgalmas sebességeket is el lehet érni - sérüléstől azonban itt sem kell tartani, hiszen a pálya remek esés-elnyelő tulajdonsággal rendelkezik. Az aljában kifeszített háló pedig végső esetben biztosan megállít minket. Váradi Gábor, a síiskola ügyvezetője elmondta, hogy volt már olyan felnőtt tanulója, akinek jól jött ez a háló.
Az egyórás fel-le csúszás edzésnek sem utolsó, a köteles felvonóba kapaszkodás a karizmainkat is jól megdolgoztatja. A teljesen kezdők és a bátortalanok is hamar belejönnek és sikerélményeket érhetnek el. A műanyagpályás oktatás ára is kedvezőbb, mint egy havas pályán, és még itthon megszerezhetjük a szükséges tudást, így a külföldi síút már a felhőtlen csúszás jegyében telhet."

 


http://sielok.hu/rovat/elmenybeszamolo/cikk/muanyag-es-havas-sioktatas-magyarorszagon/

 

 

 

További információk

Kövess Minket!



★ Kérjük értékeld a Győrújbaráti Síiskolát! ★



Kövess Minket!


Szeretnél friss információkat kapni tanfolyamokról és táborokról?
Iratkozz fel hírlevelünkre!

* indicates required

Hírek a GyőrSí ajánlásával

 

sielok.hu

 

sielok.hu hírek

Térkép

 Váltás nagyobb térképre: http://goo.gl/zLjynA


  • facebook
  • GyőrSí G+
  • linkedin
  • twitter
  • rss
  • rss
  • Győrújbaráti Síiskola elérhetőségei