vasárnap, 30 november 2014 00:00

Hol esett a legtöbb hó tavaly?

A hóágyúk korszakában még mindig nagyon fontos, hogy mennyi hó esik egy szezonban egy adott síterepen. Szezonkezdet előtt nézzük meg, hogy tavaly hol hullott a legtöbb hó az Alpokban.

A szezonban lehullott hó összesített adata gyakorlatban nem sok mindenre jó. Gyakorlatilag úgy számolják, hogy naponta lehullott friss hó mennyiségét összeadják, és a végén kijön egy szép nagy szám. Persze, hiába hull szeptembertől áprilisig mondjuk 10 méter hó, ennyi hó sosem marad meg a szezon végére, hiszen a hó állandóan olvad. Az összesített adat azonban segíthet abban, hogy egy síterep mennyire hóbiztos, milyen gyakran esik a hó, ott ahol szezononként 10 méter is esik sokkal csábítóbbnak tűnik.
Az előző szezonra az Alpokra egy dolog volt főképp jellemző. A havazás nem igazán tudott áttörni az Alpok északi oldalára, a déli részek (Karintia, Olaszország, Dél-Franciaország) pedig hatalmas havat kaptak az egész szezonban.



★ Kérjük értékeld a Győrújbaráti Síiskolát! ★



Kövess Minket!


Szeretnél friss információkat kapni tanfolyamokról és táborokról?
Iratkozz fel hírlevelünkre!

* indicates required

Az előző szezon abszolút nyertesei az olasz terepek. A Tonale-hágónál mérték a legtöbb havat Európában, itt összesen 11,6 méter hullott. Közvetlenül mögötte Cervina végzett. Itt a faluban „csak” 8,3 méter, de a felső részeken 11,4 méter hullott. Ez a szokásosnál 30-40 %-kal több. Talán kevesen tudják, hogy a svájci oldal (Zermatt) jóval szárazabb, itt szezononként átlagban 3 méter szokott esni, de tavaly itt is nagyvonalú volt Holle anyó, és 5,1 méterrel zárult a szezon.
Madesimo (a völgyben) 9 méterrel zárta a szezont, de Livigno sem panaszkodhatott, itt is a településen 6 méter havat mértek összesen.
Franciaországban is a déli rész volt a szerencsésebb. Isola 2000 összesen 10 méter havat kapott, itt ez volt a második leghavasabb szezon a síterep történetében. Az északi oldal itt sem volt annyira szerencsés, de a mindig havas Avoriaz még így is össze tudott gyűjteni 7,8 méter havat. Egy szezonnal korábban Avoriaz volt az Alpok leghavasabb síterepe 11,8 méterrel. Az északi oldal tavaly 1-2 méterrel elmaradt az átlagostól, Val d’Isere-ben például 4,4 méter hóval kellett megoldani a szezont.

Ausztriában is a déli részek kapták a havat. A havas karintiai képekre talán még most is emlékszünk. Itt nem kaptunk adatokat, de becslésünk szerint 7-8 méter hullhatott a szezonban. Az északi oldal az átlag alatt teljesített. Talán hihetetlen, hogy Kitzbühelben 1,4 méter hullott (itt 2,4 az átlag) vagy Söll a maga 3,5 méterével mennyire elmaradt a 6,5 méteres átlagától

További információk

Kövess Minket!



★ Kérjük értékeld a Győrújbaráti Síiskolát! ★



Kövess Minket!


Szeretnél friss információkat kapni tanfolyamokról és táborokról?
Iratkozz fel hírlevelünkre!

* indicates required

Hírek a GyőrSí ajánlásával

 

sielok.hu

 

sielok.hu hírek

Térkép

 Váltás nagyobb térképre: http://goo.gl/zLjynA


  • facebook
  • GyőrSí G+
  • linkedin
  • twitter
  • rss
  • rss
  • Győrújbaráti Síiskola elérhetőségei